Paella este cel mai cunoscut preparat culinar spaniol așa cum sarmalele la noi sunt cele mai cunoscute și apreciate de străini
O rețetă cu ingrediente simple dar totuși specială datorita măestriei bucătarului și a tigăii ”paella” în care se prepară. Eu am căutat multe rețete îniante să mă apuc de gătit, am ales-o pe cea cu pui și am facut-o în felul meu.
Ingrediente: pui (eu am folosit ciocănele dezosate), orez, supă de pui (eu am folosit cuburi pe care le-am dizolvat în apă fierbinte), ardei roșu, usturoi, o ceapa, fasole verde sau mazăre păstăi (eu am avut fasole păstăi galbenă la borcan, se pot folosi și congelate), sare, piper proaspăt măcinat, boia dulce, pastă de tomate sau roșii tocate la conservă, rețeta spune și puțin șofran că altfel nu e paella fără șofran, eu nu am avut la îndemână data viitoare o să folosesc șofran sau condimente la plic special pentru paella valenciană. A fost bună și fără șofran.
Mod de preparare:
– puiul se taie cuburi, ardeiul roșu fâșii lungi, ceapa și usturoiul, mărunt, orezul se spală, cuburile se dizolvă într-o oală cu apă separat pe care o vom ține la cald
– într-o tigaie întinsă, de preferabil antiaderenta (dacă aveți minunata paella cu atât mai bine, eu nu am avut) punem puțin ulei de măsline apoi fâșiile de ardei roșu și le sotăm până se înmoaie (ardeiul se poate tăia și cubulețe mici si încorporate în paella, eu am preferat fâșii ca să îl pot alege mai ușor ). Când ardeiul este gata îl scoatem și îl punem deoparte.
– în uleiul rămas de la ardei punem bucățile de pui și le rumenim frumos pe toate părțile. Când puiul este gata adăugăm ceapa tăiată mărunt, când devine transparentă adăugăm usturoiul tocat mărunt.
– amestecăm bine și lăsăm ingredientele să se împrietenească aprox 3-4 minute apoi adăugăm un polonic de supă. Lăsăm să dea un clocot, punem fasolea verde (daca folosim fasole congeleta aceasta se adauga cu usturoiul deodată) apoi orezul și amestecăm pănă când orezul este împrăștiat uniform (eu am pus orez la ochi, nu l-am cântărit, dar nu trebuie pus mult, dacă devine un strat gros nu se mai gătește paella. Supa am adaugat-o treptat, cand scădea în tigaie. Teoretic la o parte orez se adaugă 2 părți lichid). Punem apoi supă, condimentele si amestecăm toate ingredientele bine în tigaie pentru că este ultima data când mai amestecăm în paella. Dacă până în acest moment focul la aragaz a fost mediu-mare acum până la final focul va fi pe minim, este foarte important să nu se ardă paella când lichidul va scădea.
– am lăsat paella la foc mic, completând din când în când cu supă până când orezul a fost gătit bine (bobul suficient de umflat si moale, să se topească în gură). În ultimul moment am așezat fâșiile de ardei frumos pe deasupra și am lasat-o la foc până când lichidul a scăzut de tot și orezul era aproape uscat (am făcut o găurică mică cu furculița până am ajuns la fundul tigăii și așa mi-am dat seama că lichidul scăzuse de tot). Spaniolii în utlimele 5 minute dau focul la maxim să o prindă puțin de fund, cică e o delicatesă orezul acela ars de fund, eu nu am încercat așa ceva . A fost bună, o să mai fac
e foarte buna….am facut si eu mai demult…..tot fara sofran…insa am auzit k sofranul ii da un gust aparte….exact cum spui tu…paella fara sofran nu e paella 🙂