Am citit Fluturi de Irina Binder și nu m-a impresionat

Chiar deloc. Am cumpărat toate cele 3 volume de Black Friday pentru că erau la ofertă și pentru că am văzut prea multă publicitate pe seama cărții. Pozele de pe Facebook cu citate din ”Fluturi”, cu cartea pe picioare unde se văd mai mult bulanele sau pozele cu mâna pe carte să se vadă manichiura cu gel și inelul cu piatră de la iubi mi-au stârnit curiozitatea, vă spun.

A nu se înțelege că fac vreo recenzie sau că am ceva direct cu autoarea cărții și o critic. Nu, ce voi scrie în continuare este o părere personală despre o carte citită, atât.

În mare, deși sunt 3 volume grosuțe, Fluturi este foarte ușor de citit, nu se urmărește niciun stil literar, limbajul este adesea unul de lemn, autoarea narează la pers. I.

O să încerc să fac un rezumat pe scurt al poveștii. Irina, o fetișcană de 19-20 ani din Brașov este personajul principal feminin. Ia priviți cum se descrie ea:

“Am cam un metru şaptezeci înălţime şi aproximativ 60 de kilograme şi… am sânii mari, foarte mari, adică imenşi. Sunt complexată de asta. Ştiu că bărbaţii sunt atraşi de sânii mari, dar ai mei sunt exageraţi! Am părul blond, dar nu blond deschis, ci de culoarea nisipului. Şi e ondulat natural şi atât de lung, încât uneori mă aşez pe el, dacă nu este prins. Ce să-ţi mai spun? Am ochii verzi şi mi se spune des că sunt expresivi. Hai să-ţi zic şi despre stilul meu vestimentar. Eu nu mă îmbrac la fel ca toată lumea, pentru că am stilul meu. Îmi plac ţinutele feminine; rochiile lungi, mai ales dacă au croială medievală; fustele şi hainele în care mă simt lejer. Nu suport să fac parte din tipare şi nici să mai văd alte tipe îmbrăcate la fel, de aceea încerc să fiu unică.”

Despre caracterul ei spune că este simplă, prea matură pentru vârsta ei, inteligentă, foarte bine educată și modestă (hahahaha). Ce să mai … o lady care atrage priviri oriunde se duce, face ca bărbații să roiască în jurul ei și să se îndrăgostească instantaneu. Limbajul de mahala folosit uneori nu o prea încadrează la categoria lady, dar ăsta e doar un detaliu.

Irina este abordată într-un club de un băiat bogat cu influențe, pe numele lui Matei și de fratele vitreg a lui Matei, Robert. La scurt timp se mută în vila lui Matei de la Snagov și așa începe povestea lor de iubire. Povestea de iubire a celor 3, pentru că Matei locuia în vilă cu fetița lui, cu o dădacă/îngrijitoare și cu fratele lui de suflet, Robert. Robert nu era doar un frate vitreg, era cățelușul lui Matei, asociatul lui în firmă și șoferul/vornicul/servitorul Irinei. Prin urmare, Robert se îndrăgostește nebunește de Irina, are grijă de ea, o protejează de Matei când acesta o bate (da, o mai și bate din când în când și o violează pe un câmp), plânge împreună cu ea, o plimbă de colo-colo (în povestea lor drumul Brașov-Snagov și retur e ca un drum până la un Mega Image), o caută pe Irina oriunde ea fuge și o aruncă înapoi în brațele lui Matei, doarme noaptea cu ea, o mângâie etc. toate astea fără ca Matei să bănuiască măcar că ăștia doi se iubesc. Nuuuu, cum dracu, Robert e fratele lui.

Acțiunea continuă cu multe plecări ale Irinei când e sătulă de posesivitatea și gelozia lui Matei, multe răsturnări de situație, multe mângâieri cu Robert (doar mângâieri, sex nu fac sub acelaș acoperiș cu Matei, ar fi chiar culmea), șantaje, amenințări, plânsete (de multe ori Irina plânge toată noaptea, câteva zile, plânge împreună cu Robert și Matei; nu am văzut în viața mea pe cineva să plângă atât de mult mai ales bărbați) dar întotdeauna Irina se întorce la Matei, pentru că îl iubește din tot sufletul. Pe el și pe Robert și pe alți 2 în acelaș timp. Oriunde încercă ea să fugă, să încheie orice socoteală cu Matei și Robert, mereu apare Robert așa, de nicăieri, ca și cum se teleportează. În fine, tot volumul 3 este despre cum suferă ea că nu poate să se iubească cu Robert în voie din vina lui Matei, face sex în sfârșit cu Robert în Veneția, Peștera și Instambul, mai suferă puțin când află că Robert e de fapt prietenul ei imaginar (da, avea un prieten imaginar care o cunoștea dinainte să se întâlnească ea cu Matei și care o suna la telefon fără să vorbească, doar asculta) apoi, după 5 ani de trai bun în vila de la Snagov cu cei doi frați Irina decide să plece singură în Germania să înceapă o nouă viață, să uite de toți și toate, să uite de iubirea lui Robert care era un fătălău pentru că îi era frică să îi spună lui Matei că o iubește. După aproximativ 8 luni în Germania, ei încă nu îi trecuse iubirea, încă se gândea la Matei și Robert. Până într-o zi când apartamentul de lângă locuința ei este închiriat de cineva. Cine credeți că a ieșit pe balcon să își cunoască vecina? Robert, of course, v-am zis eu că el se teleporta tot timpul. The end, așa se încheie volumul 3 din Fluturi.

Să o spun drept, eu aș fi terminat povestea după primul sfert din volumul 1, după prima plecare a Irinei, după prima palmă primită și după prima criză de gelozie a lui Matei. Restul, e doar lălăială și răsturnări de situație, mai rău ca în telenovele. De fapt, cartea Futuri dacă ar fi ecranizată ar întrece orice scenariu Hollywood/Bollywood, orice film SF, telenovelele turcești sunt parfum pe lângă Fluturi.

Probabil vă întrebați de ce am continuat cu cititul până am terminat și volumul 3 dacă m-am plictisit oricum în prima jumătate a volumului 1. Ei bine, povestea în sine e captivantă, te ține scai să afli când are de gând să și-o tragă cu Robert sau cât are de gând autoarea să mai fabuleze. Deși se spune că Fluturi e inspirată din poveste reală, aș băga mâna în foc că doar 2% e realitate și restul ficțiune și imaginație.

Să spun ceva și despre titlu Fluturi. Sunt fluturii pe care îi simțea Irina și Robert atunci când erau unul în preajma altuia, când se mângâiau și se sărutau pe frunte, când faceau sex la rece cu petale de trandafiri etc.

Nu recomand cartea adolescentelor să trăiască cu impresia că bărbații cocalari cu bani agață fete modeste și inteligente în club. Nu dragelor, ăia agață de obicei fete disponibile pentru o noapte.

 

 

11 Comments

 1. Malin January 5, 2017
  • Roxi January 5, 2017
   • Cristina May 6, 2018
    • Roxi May 9, 2018
 2. doyle August 21, 2017
 3. Valeria September 4, 2017
 4. Ina January 4, 2018
 5. Roxi January 5, 2018
  • A Iulia January 12, 2018
 6. A Iulia January 12, 2018
 7. Mirela January 18, 2018

Leave a Reply