Dintr-o bucata maricica de cotlet am gatit 2 retete diferite in 2 zile diferite. Cel mai des foloseam cotlet cand preparam snitele, sau cotlet cu os pentru friptura la tava dar de fapt, sunt atat de multe retete care au la baza cotlet…
1. Cotlet cu sos la tigaie + garnitura de orez cu legume
Ingrediente: cotlet (cu sau fara os), putin ulei de masline, condimente dupa preferinta, 2 morcovi (optional), cativa catei de usturoi, rosii tocate in conserva, boia (optional), apa. Pentru garnitura: orez cu bobul lung prefiert, legume congelate, putin ulei de masline.
Am inceput prin felierea cotletului fara os, cumparat proaspat din supermarket. Felii in functie de preferinta si de timpul pe care il avem la dispozitie pentru gatit. Feliile mele au fost subtiri. Am condimentat feliile de cotlet cu sare si condimente (eu am folosit un amestec de condimente pentru carne din magazin). Intr-o tigaie, am pus putin ulei de masline si am rumenit feliile de cotlet pe ambele parti. Dupa ce s-au rumenit frumos si uniform, le-am scos pe o farfurie si in locul lor in tigaie am pus cateii de usturoi maruntiti, i-am lasat un minut apoi rosile tocate din conserva, boia si am stins totul cu un pahar de apa. In sosul din tigaie am mai adaugat si morcovii taiati fasii pe lung, folosesc morcov la aproape orice gatesc. Dupa ce sosul a inceput sa fiarba, adaugam feliile de cotlet inapoi in tigaie, si se lasa totul la foc mic cu capac pana cotletele devin fragede. Daca este necesar mai completam cu apa, iar daca sosul este prea lichid, fierbem fara capac. La final potrivim de sare si adaugam verdeturi (eu nu am avut patrunjel proaspat, am adaugat doar ierburi de provence).
Orez cu legume, simplu de facut, Am fiert orezul, o parte orez 2 parti apa. In tigaie punem o lingurita ulei de masline si sotam legumele congelate pana se inmoaie putin. Rasturnam orezul peste legume in tigaie, amestecam, condimentam si mai lasam un minut pe foc. Cam asta a fost reteta, ceva imagini mai jos…
2. Cotlet rumenit + patatas bravas
Reteta facuta de mine este “varianta calorica” si rapida, inca nu am probleme cu colesterolul, deci mai merge din cand in cand si prajeli.
Ingrediente: felii de cotlet, cartofi, condimente, putin ulei de masline, mai mult ulei pt prajit cartofii.
Cartofii curatati de coaja si taiati cubulete ii punem la fiert. Intre timp, feliile de cotlet le rumenim in tigaie. Daca sunt taiate subtiri, nu necesita mult timp in preparare. Le-am rumenit frumos, pana au prins culoare aurie (daca nu sunteti siguri ca doar din rumenire sunt gata, puneti si putina apa peste ele astfel se vor gati in apa iar dupa ce aceasta scade se vor praji in uleiul ramas). Cartofii nu trebuie sa fiarba mult, aproximativ 10 minute de cand au inceput sa fiarba, daca ii lasam mai mult se vor zdrobi. Scurgem cartofii apoi ii punem in uleiul bine incins. Cand au culoarea aurie sunt gata. Vor fi crocanti la exterior si moi la interior. Patatas bravas se pot consuma doar cu sos (sos de rosii special pt ei, se gaseste gata preparat in supermarketuri) sau garnitura.
Varianta sanatoasa a retetei este cotlet la gratar si patatas bravas rumeniti in cuptor.
1. exact cum zic si eu..un pahar de orez si 2 pahare de apa:P bun bun papic
imi plac mult cartofiorii fierti inainte si apoi prajiti sunt ft buni
Maria, eu orezul l-am fiert separat dar cam aia e cantitatea pentru pilaf, la o cana orez 2 de apa. Cartofii fierti si apoi prajiti sunt super, mai ales aia micuti si facuti intregi