Pentru că folosesc Crock Pot-ul din ce în ce mai des (o dată la două săptămâni în medie, hahahaha) am început să caut rețete, altele decât cele pe care le știam și le-am încercat, pentru a diversifica puțin meniul. Cum navigam eu pe youtube din oală în oală am dat peste unele rețete relativ simple. Rețete străine nu sarmale și drob. Pe cât de simple păreau pe atât de multe ”porcării” conțineau.
Am să detaliez puțin. Am tot citit pe la diverși cum că în US nu găsești ceva comestibil decât junk food și mă întrebam cum naiba că doar statisticile spun că americanii au cel puțin un crock pot de familie. De fapt, oalele astea cu coacere lentă acolo și-au început viața cu zeci de ani în urmă, în familiile americane iubitoare de mâncare gătită sănătoasă. Mai sunt legumele și fructele proaspete prin piețe și hypermarket-uri la fel ca în orice altă țară, cum adică nu găsești nimic comestibil pe acolo?
Apoi am urmărit câteva rețete de la cap la coadă și mi-am dat seama de ce orice fel de mâncare, fie el gătit la crock pot/cuptor/aburi etc., devine foarte ușor ”junk food”. Un exemplu de rețetă e Pui cu cartofi și păstăi. Se pune în crock pot: piept de pui, baby potatoes, baby carrots + alte baby veggies (e în trend ca toate legumele să fie baby) și păstăi. Simplu, nu? Dar nu e tot, se mai adaugă praf de supă de pui (!), unt (mult unt), praf de usturoi și ceapă + alte condimente. La condimente le văd rostul, atâta timp cât sunt naturale, dar restul prafurilor nu fac decât să crească numărul de calorii per porție. Se pot înlocui lejer cu ingrediente naturale. Sau am mai văzut o rețetă de paste: pui, paste, praf compoziție pentru paste (!), conservă de pastă de tomate și câteva linguri de cremă de supă de pui (tot de la conservă). Sănătos, ha? Doar e ceva gătit și mai ales gătit lent. Doar că nu.
Sper să nu ajungem curând ca astronauții, să consumăm prafuri dizolvate cu apă.
Eu am ajuns la concluzia ca simplu=sanatos, fix asa cum manca lumea inainte. La ce ne folosesc toate prostiile care exista in ziua de astazi in supermarket-uri daca sunt nesanatoase? Am renuntat complet la mezeluri, iar alimentele de baza, gen oua, branza si carne, le cumparam de la rude se la tara. Nici nu stii cat de mult am apreciat un copan de la o gaina de tara….pfff, delicios!
Și noi am renunțat la mezeluri dar brânză, ouă, carne tot din comerț cumpărăm pentru că nu avem altă sursă. Legumele și fructele pot spune că sunt mai bio, avem aprozar în zonă cu produse locale.
Praf compoziție pentru paste ? hmm, dubios. Si noi mergem tot pe consum de alimente curate, sanatoase. Suntem abonati la un agricultor de legume bio si din martie pana in decembrie nu avem probleme. Mai greu e dupa ce nu mai are ce sa ne aduca.
Da, cred că încerca ceva paste alfredo și a turnat praful ăla să iasă albe și cremoase. Am ascultat vizualizat pe mute, că nu îmi place cu sunet :))
Logic ca pun toate prafurile alea, pentru ca mancarea la crock pot e mancare de bolnavi, daca o gatesti simpla :))). Si americanii sunt pe sistemul: sa aiba gust ca la fast food, altfel nu e gustoasa lol. Oricum la ei si super sanatosul guacamole ingrasa, ca il mananca cu nachos :))))).
HAAAIIII sa zic, ca, daca rumenesti o friptura in tigaie, inainte, sau calesti ceapa si restul de legume, la aragaz, sa zicem ca merge si o fasole cu ciolan, sau o friptura de cade de pe os. Dar… trebuie gatita la aragaz in prealabil.
Dar mizeria aia cu: gateste singur si tu nu mai faci nimic, e doar pe jumatate adevarata. Depinde ce gatesti.
Eu, la Crock Pot, fac doar pulled pork si supe creme, ca le iau la pahar si le beau la servici ca pe shake. Neavand grasime, ci doar legume+ apa+ condimente, sunt bune si reci.
E mana cereasca sa arunc legumele acolo (in special si fasole, ca tine de foame), sa le las 6 ore, apoi bag blenderul vertical in ele si gata supa. Nu mai stau sa pazesc la aragaz nimic :))).
Evident, mi-a luat un an sa ma prind ce comoara zacea in dulap, dar na… am aruncat crockpot-ul intr-un colt crezand ca am dat banii degeaba, pentru ca eu vroiam sa imi scoata friptane suculente, sarmale si ardei umpluti, care, sincer vorbind, nici cainele de la tara nu le-a manacat, atat de naspa au iesit. Tot oala mea ceramica e baza la sarmale :))). Sau… soacra/ mamaie (mama le face naspa lol).
Si eu ma aruncasem asa, cu pofta, in pinterest, in cautare de retete noi, dar, tot asa… am ramas dezamagita cand zicea acolo: o conserva de supa de pui, praf de nu stiu ce, etc. Cum ai zis tu in articol.
Dar, mai caut… o sa caut pe pinterest de acum incolo “HEALTHY slow cooker recipes” hahahaha :))
Ultima dată am făcut cotlet cu ciupercuțe și cartofi. A ieșit OK, ideea e să condimentezi puțin, gen paprika, cimbrișor uscat etc. :))
Am făcut și supă de pui și a ieșit de vis, legumele nu s-au zdrobit la fierbere și supa a ieșit limpede.